90 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dubovica

Trodnevnim bogatim programom, Dobrovoljno vatrogasno društvo Dubovica proslavilo je 90 godina postojanja i neprekinutog djelovanja. Pokrovitelj proslave bila je Općina Veliki Bukovec.

DVD Dubovica osnovano je 26. veljače 1928. godine, nakon što je strašni požar kakav se ne pamti u povijesti toga kraja zahvatio susjedno selo Veliki Bukovec u kojem je više desetina domaćinstava ostalo bez krova nad glavom. Prvi pobornici osnivanja društva bili su Franjo Kovaček i Antun Nemec.

„Te godine društvo je brojilo 56 utemeljitelja i 35 podupirajućih članova, a dvije godine kasnije društvo je sagradilo svoj prvi vatrogasni dom. 1958. godine, za 30 obljetnicu osnutka i rada, društvo je dobilo svoj prvi barjak. Narednih je godina izgrađen sadašnji društveni dom, kupljen novi agregat te vatrogasno kombi vozilo i auto-prikolica za prijevoz agregata“, istaknuo je predsjednik DVD-a Dubovica, Dražen Ipša.

Društvo trenutno broji 56 članova, među kojima je 5 članova vatrogasne mladeži i dva počasna člana, kao i 16 operativnih vatrogasaca, 14 članova sa zvanjem vatrogasca, 16 vatrogasaca I. klase, 2 dočasnika, jednog dočasnika I. klase i dvojicu časnika.

Program obilježavanja 90. obljetnice DVD-a Dubovice počeo je u petak, 3. kolovoza, svetom misom i podjelom zahvalnica mještanima, a prvi je dan proslave završio velikom bakljadom ulicama Dubovice kojoj su nazočili brojni mještani. Najsvečanije je bilo u nedjelju, 5. kolovoza, kad je održan svečani mimohod vatrogasaca, nakon čega je uslijedilo službeno otvorenje proslave.

„Ova nam značajna obljetnica mnogo znači – riječ je o 90 godina humanog rada, opstojnosti. Mi vatrogasci pokretači smo društvenog života te uz pomoć društva žena paralelno sudjelujemo u realizaciji brojnih programa i događanja. Imamo puno djece i mladih i trudimo se biti im dobar primjer“, kazao je Ipša.

Načelnik Općine Veliki Bukovec, HSS-ov Franjo Vrbanić, i sam vatrogasac, čestitao je DVD-u Dubovica 90 godina kontinuiranog rada koji nije prestao ni tijekom 2. svjetskog, odnosno Domovinskog rata. I načelnik je istaknuo da su dobrovoljni vatrogasci nositelji kompletnog društvenog života u općini.

„Na području općine imamo tri DVD-a, a to su Kapela, Veliki Bukovec i Dubovica i sa svima odlično surađujemo – članovi društava odazivaju se na sve akcije, sudjeluju u svim pokaznim vježbama, na svim potrebnim intervencijama, kao i na svim obilježavanjima obljetnica, odnosno društvenim događanjima“, rekao je načelnik Vrbanić te podsjetio da su ove godine obilježene čak tri vatrogasne obljetnice.

„Za suradnju moram pohvaliti sve općinske vijećnike, sva društva i posebno DVD-ove koji su se organizirali i koji su obljetnicu obilježiti na pravi način. Ovakve obljetnice su inače uvijek određeni aktivator društva – ako se u DVD-u u posljednjih nekoliko godina i nije baš nešto napravilo, tu godinu dok je proslava se dosta toga napravi, nabavi se oprema, upisuju se novi članovi, nabave se svečane uniforme“, rekao je Vrbanić istaknuvši i sustavan rad na osposobljavanju vatrogasaca.

Načelnik je dodao i da je na području općine više od 40 operativaca, što časnika, dočasnika te običnih vatrogasaca te da su DVD-ovi opremljeni svime onime što im treba kako bi obavljali intervencije u skladu s propisima.

Svečanost je iskorištena i za primopredaju kombi vozila marke Ford, koje je za DVD Dubovica nabavila Općina Veliki Bukovec.

Nakon dodjele priznanja i odlikovanja, uslijedio je svečani ručak te zabavni program i druženje vatrogasaca i njihovih gostiju uz Gloria band.

Uspomena na 90. obljetnicu DVD-a Dubovica ostat će i tzv. „milenijska fotografija“.
Proslavi velike obljetnice DVD-a Dubovica nazočili su i saborski zastupnici Hrvatske seljačke stranke Mladen Madjer i Željko Lenart, te načelnik susjedne Općine Mali Bukovec, HSS-ov Darko Marković. Svi sudionici proslave 90. obljetnice DVD-a Dubovica, njih gotovo tri stotine, sudjelovali su u snimanju tzv. “milenijske” fotografije.

 

Sviđa ti se vijest? Podijeli je s prijateljima na mreži!

Podijeli s prijateljima! Twitaj s prijateljima! Dodaj +1! Podijeli!