1. Dani Zlate Brzeske

Veliki Bukovec bio je u petak domaćin drugog dijela trodnevne manifestacije „Dani Zlate Brzeske“ koju organizira Udruga za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma „Vendi“ iz Đelekovca, čija je Zlata Brzeska bila članica. Pokrovitelji manifestacije su općine Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Đelekovec.

Zlata Brzeska, (9.3.1957. Donja Dubrava – 9.9.2018. Novi Marof), dala je neizmjeran doprinos Udruzi, a njezine tri knjige objavljene su u okviru biblioteke Udruge – „Komadić moje duše“, pjesme i proza (2014.), „Sto mojih rana u sto pjesama“, pjesme (2015.) i „U naručju smrti“, proza (2015.) Osim pisanja izrađivala je ručne radove i umjetnička djela, a nagrađivana je i za cvjetni okoliš svog doma.

„Iako bolesna, društveno je bila vrlo aktivna i pomagala mnogim udrugama, sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama. Uvijek nasmijana i puna optimizma, oko sebe je širila toplinu i pozitivnu energiju“, rekao je predsjednik Udruge „Vendi“ Mladen Levak.

Zlata Brzeska bila je vezana uz Dravu pa je prvi dan manifestacije u četvrtak bio na rijeci Dravi u Donjoj Dubravi gdje su učenici OŠ Veliki Bukovec, članice Udruge žena Veliki Bukovec i članovi Udruge „Vendi“ čitali Zlatine pjesme.

U Društvenom domu u Velikom Bukovcu u petak je predstavljena Zlatina četvrta knjiga „Čuvarica tragova“. U programu su sudjelovali učenici Glazbene škole Ludbreg. Postavljene su izložba radova Zlate Brzeske i članova Udruge „Vendi“ te izložba slikara s područja općina Veliki i Mali Bukovec.

„Drago mi je što je Općina Veliki Bukovec domaćin jednog dijela ove manifestacije. Zlata Brzeska svojim je radom kroz Udrugu i aktivnostima na očuvanju kulturne baštine i tradicije ovog kraja zadužila općinu. Ovo je samo jedan od način da joj zahvalimo na svemu što je svojim radom napravila za naš kraj“, izjavio je načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić.

Manifestacija završava u subotu u Đelekovcu kreativnom likovno-književnom radionicom na temu „Žena“. U Domu kulture „Pajo Kanižaj“ bit će predstavljena četvrta knjiga i radovi Zlate Brzeske te radovi članova Udruge „Vendi“ i gostiju. Tema „Žena“ izabrana je uz Međunarodni dan žena i rođendan Zlate Brzeske, 9. ožujka.

Zlata Brzeska povezala je Donju Dubravu gdje je rođena, Veliki Bukovec gdje je živjela i Đelekovec gdje je bila članica Udruge „Vendi“.

 

Sviđa ti se vijest? Podijeli je s prijateljima na mreži!

Podijeli s prijateljima! Twitaj s prijateljima! Dodaj +1! Podijeli!